Emléknapi köszöntő

Tisztelt Emléknap résztvevők!

 

Különös dolog nemzeti összetartozásról beszélni, mikor országunkat Trianonban már közel egy évszázada feldarabolták.

Kérdezhetnénk, hogy beszélhetünk-e nemzeti összetartozásról, mikor határok és sokféle különbözőségek választanak el, amelyek a több évtizedes különélésből származnak. Még az is felmerülhet, hogy volt-e valaha igazi nemzeti összetartozás az anyaország és a határon túlra kerültek között. Persze tudjuk, hogy volt, mert nem ők akartak más országok fennhatósága alá kerülni, őket erről meg sem kérdezték.

Egy mostani kérdés is felmerülhet, hogy van-e az anyaországban a határon túli testvéreink iránt kellő tisztelet. 2004. december 4-én tartott népszavazáskor tudjuk, hogy nem volt. Remélhetjük, hogy azóta sokak másképp gondolkodnak erről a kérdésről.

További kérdés, van-e bennünk annyi hazaszeretet, amely mindig is átsegítette a nehézségeken a magyar nemzetet.

Ha ezekkel a kérdésekkel akarunk foglalkozni, akkor azt hiszem, most éppen jó helyen vagyunk.

Rendezvényünk célja az, hogy erősítse bennünk a hazaszeretetet, az összefogás érzését, szükségességét, végeredményben a nemzeti összetartozást.

 

Kerkáskápolna 1991. óta számos, a térséget megmozgató rendezvényt tartott. Ennek éppen 25 esztendeje.

Az első rendezvényünkön 1991. augusztusában a szomszédunkban komoly fegyveres fenyegetettség volt. Szerencsére hamar rendeződtek a dolgok. Manapság mindannyiunkat aggasztja, hogy Európába a világ minden tájáról özönlenek a menekültek és bevándorlók. Hogy tud ebben a zavaros világban egy viszonylag kis nép - a magyar- hosszú távon fennmaradni, a saját érdekeit érvényesíteni? Azt hiszem, ha a hazaszeretet talaján állunk és ismerjük a XX. századi legnagyobb tragédiánkat, Trianont, akkor helyes választ tudunk majd adni, ha megkérdeznek bennünket.

 

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

A 25 éves jubileumra tekintettel programunkat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy most a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából betekintést kapjunk rendezvénymúltunkba. A Kerkáskápolnai Kulturális és Lovas Napok, de akár a szántó versenyek és a szüreti felvonulások hagyományának visszaállítása is azt a célt szolgálták, hogy műsoraink, előadásaink a hazaszeretetről szóljanak, hagyományos kultúránkból egy szeletet átadjanak Önöknek. Itt olyan előadó nem fordult elő, aki ezeknek a kritériumoknak nem felelt meg, és ez most is így lesz.

Tavaly szerveztük meg először a Nemzeti Összetartozás Napja az Őrségben rendezvényünket, idén sokan csodálkoztak, hogy miért kell most is. Ők azok, akik most nem támogatnak bennünket. Önkormányzatunk mégis úgy döntött, hogy a nehézségek ellenére megtartjuk ezt az eseményt, hiszen térségünket különösen érintette a trianoni döntés, mert ketté vágta a történelmi őrséget. Ráadásul 45 évig folyt a tények elhallgatása, az igazság elferdítése. Épp itt volt az ideje annak, hogy az országgyűlés 2010-ben megalkossa a Nemzeti Összetartozásról szóló törvényt. Ez a törvény úgy kezeli Trianon problematikáját, hogy senkinek sem árt, de mindenkinek hasznára van, aki hisz a nemzeti összetartozásban.

Kívánom, hogy ez így legyen!

 

És végezetül szeretném megköszönni önkormányzatunk nevében mindazok segítségét, akik a mai alkalommal és az elmúlt 25 évben bármikor munkájukkal, anyagi támogatással, kiállásukkal és nem utolsó sorban jelenlétükkel támogatták erőfeszítéseinket, törekvéseinket. Jó szívvel emlékezünk azokra is, akik már nem lehetnek közöttünk.   

 

Köszönöm, hogy meghallgattak.