Turista útvonalak

Szent Márton európai kulturális útvonal

A Szent Márton európai kulturális útvonal (Via Sancti Martini) 2005-ben jött létre. A kezdeményezés Franciaországból és Magyarországról gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. A luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézetéhez az alapító nyilatkozatot a francia kezdeményezők nyújtották be. Az útvonalat az Európa tanács „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá nyilvánította”.

A Szent Márton-út két csomópont köré szerveződik. Az egyik csomópont Szombathely, az ókori Savaria, ahol Márton megszületett, másik Tours városa Franciaországban, ahol Mártont püspökké választották, ahol ma a sírja található. A két várost összekötő fő útvonal Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, de vannak leágazásai Horvátország,Szlovákia, Csehország, Hollandia és Németország felé is.

A gyalogosan is járható zarándokútvonal kiépítése mellett a szervezők célja, hogy elősegítsék a Szent Mártonhoz kapcsolódó kutatásokat, illetve az útvonal által érintett régiók és települések együttműködését a következő területeken: tudomány és kutatások, művészetek, oktatás és ifjúság, civil szervezetek, turisztika, spirituális kapcsolatok és gazdasági kapcsolatok.

A magyarországi szakasz Szombathelytől a szlovén határig vezet: Szombathely - Ják - Nagykölked - Harasztifalu - Körmend - Nádasd - Vaspör - Zalaháshágy - Zalalövő - Csöde -Szatta - Ramocsa - Magyarföld - Kerkáskápolna - Magyarföld - Kercaszomor. Jelzés: sárga sáv, Hossza kb. 100 km.